Алея Миру в Музеї війни

peacealey00011 квітня учасники проекту “Школа миру” висадили Алею Миру у Національному музеї історії  України у другій світовій війні. Акцію було приурочено до Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських таборів.

 

11 квітня 1945 р. американські військові звільнили один із головних нацистських таборів – Бухенвальд. Дізнавшись про наближення військ, в’язні підняли повстання, чим прискорили своє визволення. Відтоді дата 11 квітня стала Міжнародним днем звільнення в'язнів нацистських концтаборів і відзначається в багатьох країнах світу.

У цей день учні-учасники проекту «Школа миру» провели миротворну акцію «Алея миру», висадивши 10 дерев плакучої горобини на території Національного музею історії  України у другій світовій війні. У акції взяли участь учні та педагоги з 10 шкіл міста Києва, учні Крехаївської загальноосвітньої школи Чернігівської області, а також двоє волонтерів зі Швейцарії.

Керівництво музею підготувало для учнів презентацію, розповівши про унікальну втечу групи радянських військовополонених із німецького табору. Розповідь про десятьох виснажених важкою працею в’язнів, які зуміли втекти на захопленому у ворога бомбардувальнику, вразила слухачів своїм трагічним завершенням, адже через місяць після втечі шестеро з колишніх в’язнів загинули майже в один день під час штурму річки Одер у Німеччині.

Після презентації учасники разом з однолітками зі Швейцарії із завзяттям взялись за висадку Алеї миру. Для багатьох дітей це був перший в їхньому житті досвід висадки дерев. Всі злагоджено працювали разом, допомагаючи один одному. Хлопці викопували ямки для саджанців, а дівчата в цей час допомагали тримати дерева та поливали їх після висадки у землю.

У світлі останніх новин про загострення ситуації на Сході нашої країни, діти щиро бажали дати початок новому життю, посадивши дерева як символ миру. Напередодні учні самі провели акцію по збиранню макулатури, щоб зібрати кошти, необхідні для придбання саджанців.

Нехай же ця Алея миру з плакучої горобини допоможе відвідувачам музейного комплексу пам’ятати тих, хто загинув, захищаючи мир, та надихає зберегти мирне майбутнє для теперішніх та наступних поколінь!

 

 Алея Миру в Музеї війни

 Алея Миру в Музеї війни

 Алея Миру в Музеї війни

 Алея Миру в Музеї війни

 Алея Миру в Музеї війни

 

 

                    © 2005—2023 сайт Федерації всесвітнього миру           Федерація має генеральний статус при Економічній і соціальній раді ООН