Російсько - українська війна. Уроки для Європи та світу.

В Українському державному університеті ім. М.П. Драгоманова відбувся круглий стіл за участі іноземних гостей з Франції, Німеччини, Чехії, Австрії та Швейцарії. Захід був організований Федерацією всесвітнього миру та Українською Радою Миру.  Від України взяли участь науковці, освітяни, журналісти, зокрема академік Михайло Згуровський, академік Василь Кремень, професор Олександр Саган, Надзвичайний і Повноважний посол Валерій Цибух.  

 

Ректор політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський зазначив про пʼять уроків та чотири дії, які необхідні для закінчення війни. А війна в Україна та на Близькому Сході є новим викликом для міжнародного співтовариства як зберегти мир на землі. Президент Академії Педагогічних наук Україні Василь Кремень виклав свою точку зору на причині російсько -української війни. Олександр Саган розповів про роль релігійних організацій у цій війні, а Руслан Халіков надав інформацію про те,  що більше 500 релігійних споруд  зруйновано під час війни.  Голова МГО «Рада з екологічної безпеки» Валерій Цибух зробив акцент на масштабному екоциді який відбувається зараз на теріторії України. Він зазначив, що майже 20% заповідних територій країни опинилося під загрозою знищення, а сума збитків сягнула на суму 2 трлн гривень. Також Валерій Іванович звернув увагу на те, що 30% замінованої території (яка дорівнює за розмірами як дві Австрії) потрібно буде розміновувати десятки років. 

 

Голова Асоціації шкіл Києва Тетяна Федунова зазначила, що учні з 85 школи навчаються зараз в 35 країнах світу і підтримка дітей з боку дорослих  особливо важлива.  Також вона надала звіт про 10 річний досвід реалізації проєкту Школа миру. 

Молодіжний посол миру студентка Ксенія Абрамович, розповіла власний досвід який она отримала в Школі миру та зробила наголос на необхідності виховання у молоді філософії миру. Представник національної комісії ЮНЕСКО Олена Штепа зазначила, що бажання миру закарбовано в серці кожної людини і розуміння між різними культурами та релігіями конче необхідно в сучасному світі. 

Голова Федерації всесвітнього миру Європи Жак Маріон у своєму виступі зробив наголос на неспроможності ООН з виконання її завдань щодо запобіганню війнам. Основною проблемою на його думку є домінування національного егоїзму над метою ООН. 

 

Голова Федерації всесвітнього миру Центральної Європи Дітер Шмідт зазначив, що саме освіта є трансформаційною силою суспільства. А російське втрогнення в Україну це замах на фундаментальні християнські цінності та запереченяі гідності людини.

Керівник проєктів UNIDO ООН Афсар Ратор сказав, що  міжрелігійний діалог -це  інструмент досягнення миру, а релігійні лідери та інституції можуть бути медіаторами в конфліктах. Він навів приклади Руанди, Мозамбіку й інших країн. 

Історія довела, зазначив Др. Ратор, що навіть наддержави не змогли перемогти волю та дух людей. На  прикладі В’єтнаму та Афганістану з його обмеженими ресурсами, ми бачимо, що ці країни перемогли дві наддержави за останні 30 років. Дух нації був головним мотиваційним фактором, який спонукав людий захищати Батьківщину.

Юрай Лайда розповів як Федерація всесвітнього миру Чехії  намагається допомогти українським дітям підтримувати свою ідентичність. Він продемонстрував книжку дитячих казок українською та чеською мовами, яку було нещодавно видано. Пані Шантал Комагата з Швейцарії розповіла про гуманітарну допомогу яку вони надають українським біженцям. 

Михайло Захарович, в кінці круглого столу зробив висновок, що сьогоднішні доповідачі показали свою позицію і завдяки цьому в Україні відкривається поле для співпраці з Федерацією та іншими миротворчими організаціями.

                    © 2005—2023 сайт Федерації всесвітнього миру           Федерація має генеральний статус при Економічній і соціальній раді ООН