Святкуємо День пам’яті та примирення

Вітання ветеранів начальником УніверситетуЗгідно з Указом Президента «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» та Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» Україна розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

У Національному університеті оборони України імені Івана Черняхівського 8 травня пройшли  заходи до Дня пам’яті та примирення й 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі

Друзі побратимиНа захід були запрошені  ветерани Солом’янського району міста Києва. Серед почесних гостей: голова Ради ветеранів району генерал-майор Борис Парафейников, Герой Радянського Союзу, учасник Другої світової війни, легендарний льотчик-винищувач генерал-майор авіації Іван Селіфонов, ветеран Збройних сил України, член Української Ради Миру генерал Юрій Сєдих.

Зі словами вдячності та шани до присутніх ветеранів звернувся  начальник Національного університету оборони України генерал-лейтенант Василь Телелим, який зазначив:

«Це особливий день, який ми пам’ятатимемо завжди, тому що всі ми знаємо, яку високу ціну довелось заплатити Вам, шановні ветерани, за наше мирне небо. Наш обов’язок перед Вами — зберегти священну пам’ять про славетні подвиги і передати нашим наступним поколінням відчуття патріотизму та гордості за Вашу перемогу. Сьогодні ми дякуємо Вам, дорогі ветерани, за безцінний подарунок — нашу свободу!»

Квіти до памятнику ЧерняховськомуПісля урочистих промов відбулася церемонія покладання квітів до пам’ятника-погруддя Двічі Героя Радянського Союзу генерала армії Івана Черняхівського, меморіальних стел 52-м Героям Радянського Союзу та до пам’ятної стели "Захиснику Вітчизни, стел Героям України і загиблим військовослужбовцям під час виконання бойових завдань в зоні АТО.

Присутні на урочистостях вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх воїнів-захисників Батьківщини, які віддали свої життя заради миру та злагоди на Українській землі. Особовий склад університету пройшов урочистим маршем.

У виконанні оркестру та солістів університету пролунали пісні і мелодії воєнних років. За традицією на завершення заходу відбувся поминальний прийом: почесних гостей частували "солдатською кашею» та фронтовими 100 грамами. Ветерани згадали своїх побратимів, події буремних років.

Покладання квітівЗокрема генерал Іван Селіфонов у своєму виступі сказав:
«День Перемоги — це гіркота і щастя, осад сумних споминів і радість мирного майбутнього. Ті страшні події, які довелось нам пережити, вже ніколи не стерти з нашої пам’яті. Тож нехай свято великої Перемоги, хоч із сумом від болю втрат та загибелі, стане світлим і радісним посланником щастя, заповітними дверима віри та надії».

У виступі Посла миру, генерала Юрія Сєдих велика увага була приділена патріотичному  вихованню молоді на прикладах  героїчних вчинків Захисників Вітчизни, збереженню пам’яті Героїв, які віддали життя за незалежність України, він підкреслив необхідність скорішого мирного завершення  військового подій на Сході країни, побажав усім присутнім миру та злагоди. 

На заході були присутні та виступили народний депутат України Дмитро Андрієвський та Голова Солом’янської районної у місті Києві державної адміністрації Максим Шкуро.

У парадному строю генерали

 

 

 

 

 

 

                    © 2005—2023 сайт Федерації всесвітнього миру           Федерація має генеральний статус при Економічній і соціальній раді ООН