Звернення Федерації всесвітнього миру з нагоди святкування Міжнародного дня миру у 2014 році

day-peaceФедерація всесвітнього миру приєднується до щорічного святкування Міжнародного дня  миру 21 вересня і висловлює свою щиру подяку Організації Об'єднаних Націй за заснування цього Дня, згідно резолюції Генеральної Асамблеї ООН № 36/67 1981 року. Організація Об'єднаних Націй закликає всі країни і народи припинити в цей день будь-які військові дії та відзначити Міжнародний день миру шляхом просвіти та інформування громадськості у питаннях миру. Тема святкування Міжнародного дня миру  у 2014 році – «Право народів на мир».



Відділення Федерації всесвітнього миру по всьому світу відзначають цей день, роблячи акцент на цю важливу тему, шляхом проведення програм, присвячених питанням миру і дотримання прав людини. Концепція «право на мир» була закріплена Організацією Об'єднаних Націй 30 років тому твердженням, що мир необхідний як основа прав людини. З урахуванням цього Федерація всесвітнього миру працює за такими напрямками:

Індивідуальна відповідальність. Поряд з правами людини існують і обов'язки людини. Щоб права людини виконували, поважали та практикували, кожна людина повинна усвідомлювати і виконувати свою власну частку відповідальності. Аналогічно, щоб ми, народи, користувалися «правом на мир», кожному із нас необхідно трудитися заради побудови мирного світу як атмосфери взаємної поваги і співпраці, що виходить за рамки релігійних, етнічних, культурних та національних обмежень.

Шлюб та сім'я. Шлюб та сім'я є основними будівельними елементами суспільства. Якщо сім'я здорова і стабільна, суспільство також стає здоровим і стабільним. Якщо чоловік і дружина люблять і поважають один одного, усвідомлюють цінність і гідність один одного, права будуть дотримуватися природним чином. Сім'я є школою етики і в цій якості також – школою прав людини. Завдяки правильному вихованню, коли підкреслюються значення, гідність і права всіх і кожної людини, ми рухаємося до побудови мирного світу, залучаючи до цього процесу одну сім'ю за іншою.

Міжконфесійне співробітництво. В уявленні багатьох віруючих людей, права людини первісно беруть свій початок від нашого Творця. Існують вагомі аргументи на користь того, що секуляризоване розуміння прав людини ґрунтується на духовному і релігійному тлумаченні людей як істот первісно священних, кожна людина однаково цінна. Концепція прав людини є універсальною цінністю, і це підтверджується всіма релігіями світу. Віруючі люди всього світу, об'єднавшись в дусі взаємної поваги і співпраці, роблять необхідні і суттєві кроки у напрямку побудови сталого миру. Зважаючи на це Федерація всесвітнього миру підтримує міжрелігійні молитви та бдіння за відновлення миру в гарячих точках планети. Особливо, ми закликаємо віруючих усіх релігій молитися за відновлення миру в Україні.

М'яка сила наближає до миру. Усім широко відомо твердження про обмеженість можливостей жорсткої сили в питаннях миру. Хоча варіанти військового втручання можуть час від часу бути необхідні для захисту прав людини, вони можуть бути застосовні лише як крайній засіб. В цей історичний час, як ніколи, потрібні м'які силові підходи. У Міжнародний день миру ми закликаємо обговорити, запропонувати і поширити різні практичні методи «м'якої сили».

Федерація всесвітнього миру з готовністю проведе миротворчі програми в цей день. Ми закликаємо Послів Миру, партнерів, неурядові організації та державні установи підтримати Міжнародний день миру в 2014 році, підкреслюючи «Право народів на мир».

 

                    © 2005—2023 сайт Федерації всесвітнього миру           Федерація має генеральний статус при Економічній і соціальній раді ООН